AKWARYSTYKA DLA NOWICJUSZY i NIE TYLKO

AKWARYSTYKA DOMOWA

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Pamiętaj - Ty też kiedyś zaczynałeś !!!

#1 2016-10-26 10:34:01

Nie Szczaw
Użytkownik
Liczba postów: 5
Windows 7Firefox 49.0

12 litrów - co do niego?

Witam, mam akwa 12 litrów, myślę niedługo coś do niego wpuścić - woda jest czysta i wszystko działa jak należy, ale chciałbym, żeby  już coś tam żywego pływało. Tylko niezbyt wiem, co sie dobrze nadaje. Jestem raczej początkujacym, nie jakimś zapaleńcem i potrzebuję zwierzaka, który jakieś drobne błędy wybaczy. Bojownika już nie chcę, miałem i teraz pora na coś innego.

Pozdro

Bóg, Honor, Ojczyzna

#2 2016-10-26 12:38:42

T5
Administrator
Liczba postów: 36
Windows 8.1Chrome 54.0.2840.71

Odp: 12 litrów - co do niego?

No raczej rybek osobiście bym nie dał , pomyśl nad krewetkami , o ile nie masz wody RO  czyli nie posiadasz filtra odwróconej osmozy , masz mały wybór co do obsady krewetek . Jako że jesteś początkujący , proponuję krewetki red cherry woda kranowa w zupełności im wystarczy , temperatura 20 stopni więc raczej grzałka może być zbędna

https://www.youtube.com/watch?v=0c-M0JyzYoY

#3 2016-10-26 15:20:26

Nie Szczaw
Użytkownik
Windows 7Firefox 49.0

Dzięki za link!  Trochę wygląda jak prusak hehe [dblpt])  Nie moje rytmy, ja bym chciał żeby było kolorowo i żywo, a takie robaczki to raczej widzę sobie skubią leniwie żarcie i nie ma wiele akcji.  Byłem w sklepie i mają sporo ładnych rybek, np. gupik endlera, rozbory klinowe, neonki inesa i były jeszcze ramireza elektric blue. Pytałem faceta mówi ze dla poczatkującego dobre gupik i neonki, ale podobają mi sie te ramirezy blue, tylko wyczytałem, że to delikatne ryby [dblpt]( Może wpuszcze kilka samców gupika, np niebieskiego, czarnego i jednego z odmiany endlera, do tego mogłyby być te krewetki ewentualnie czy rybki sie z nimi pogryzą?

Bóg, Honor, Ojczyzna

#4 2016-10-26 17:48:25

T5
Administrator

Krewetki nie mogą być raczej z rybkami , bo nie będą się rozmnażać  , i będą się chować , a w zbiorniczku 12 l  będzie ciasno .
Osobiście odradzam rybki w tak małym zbiorniku , ponieważ za mało miejsca dla nich będzie , do takiego zbiornika o ile to nie kostka to max jeden bojownik

#5 2016-10-27 06:28:59

Nie Szczaw
Użytkownik
Windows 7Firefox 49.0

Akwa jest szerokie, w sklepie mieli kilka, nawet mniejsze po 6 litrów. Moje jest 34x20x18. Czemu za mało miejsca dla rybek? Czemu takie akwaria są zatem w sprzedaży? Tak myśle, że jak jeden bojownik co miał 5cm dał rade w kuli, to w takim akwa jakieś małe neonki czy gupiki nie powinny mieć źle. Chyba, że one się tam pokłócą? [dblpt](

Bóg, Honor, Ojczyzna

#6 2016-10-27 13:16:58

T5
Administrator

Czemu sprzedają tak małe zbiorniki ? - nie wszystkie zbiorniki nadają się dla rybek  , te mniejsze przeznaczone są dla np krewetek , co do kuli foto po niżej , Jak ty byś się czuł w tak małym zbiorniku , gdzie nie ma miejsca na pływanie ?  Rybki to istoty żywe więc potrzebują odpowiednich warunków żeby mogły w miarę godnie sobie żyć , zamykając je w tak małych zbiornikach rybki nie mają jak żyć .

Sklep akwarystyczny to tylko sklep w którym ty decydujesz co chcesz kupić , chcesz kule , kupisz kule , ale czy to jest dobre dla rybki ? stanowczo NIE !!!

Jak ty byś się czuł w takiej kuli całe życie ?

Przechwytywanie_20161027-1315.jpg

#7 2016-10-28 08:31:53

Nie Szczaw
Użytkownik
Windows 7Firefox 49.0

Przecież kula 2l dla malutkiej rybki to więcej miejsca, niż w takiej zabawce dla ludzi. Rybka miała jedzenie, podmiany wody, czuła się dobrze i żyła długo. I nie mówię, że chcę kupić kulę, bo kulę już mam, obecnie rośnie w niej kwiatek.

Ja mówię o akwarium, mam w nim filtr i grzałkę przecież, a o co chodzi z tym, że ryby nie dadzą rady żyć? Przecież taka rybka 3cm mając spokojnie sobie popływa w 35-centymetrowym akwa. To więcej miejsca, niż psy mają w schroniskach poza spacerami,  a rybki nie musze na spacer wyprowadzać, w dodatku jest przecież zimnokrwista, więc nie tak aktywna jak psy.

Bóg, Honor, Ojczyzna

#8 2016-10-28 20:49:15

T5
Administrator

Zrobisz jak będziesz chciał , to twój zbiorniczek i ja czy ktoś inny cię nie powstrzyma , od założenia tak małego zbiorniczka z rybkami .
Moje zdanie poznałeś na ten temat , osobiście zrobił bym z tego zbiorniczka , krewetkarium   , krewetki jak rybki tyle że trochę inne

Pozdrawiam

#9 2016-12-15 00:14:47

alwi
Użytkownik
Liczba postów: 11
WindowsFirefox 50.0

Krewetki fajna sprawa - skoczne małe bestie.

Małe akwaria to chyba sprzedają jako dodatkowe/pomocnicze, a nie główne zbiorniki do hodowli rybek - na leczenie, rehabilitacja/kąpiele, kwarantanne po zakupie, jako kotnik, żłobek, izolatka dla agresywnych rybek (na 1-2 dni), czy nawet na podtrzymanie życia w filtrze, jak coś chwilowo trzeba wpuścić do głownego zbiornika, co by go wysterylizowało, krewetki, mrówki, etc. Wydaje mi się że takie małe akwaria są bardzo przydatne i zastosowań mają wiele ale zgadzam się z przedmówcą - na pewno hodowla rybek (długotrwała) nie jest jednym z nich...

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
kolce na gołębie | adwokat szamotuły